Wigilia w stylu wege… czyli zielone pyszności na świątecznym stole

Wegetarianizm staje się coraz bardziej popularny także w Polsce. Nie zgadzając się na cierpienie zwierząt, wegetarianie rezygnują z jedzenia mięsa, a na ich talerzach pojawia się znacznie więcej warzyw, które stanowią podstawę ich diety. W obliczu tych okoliczności zastawienie świątecznego stołu fantastycznymi daniami niektórym wydaje się sporym wyzwaniem. Jednak wegetariańskie święta mogą być równie pyszne, jak te tradycyjne.

Początkującym wegetarianom ułożenie świątecznego menu może sprawiać trudności, bo trudno sobie wyobrazić wigilijny stół bez karpia czy ryby po grecku. Plusem wigilii w duchu wege z pewnością będzie to, że serwowane dania będą mniejszym obciążeniem dla żołądka niż te tradycyjne, bo to z ich trawieniem organizm człowieka miewa często problemy. Proponujemy więc wegetariańską wersję wigilijnych dań, które zachwycą także tradycjonalistów.

Wigilijny barszcz i uszka w niemal niezmienionej w formie

Wegetariański barszcz czerwony smakuje równie dobrze, jak ten tradycyjny, z tym że używa się tylko wywaru warzywnego. Pokrojone w grube talarki buraki gotuje się więc z warzywami i odrobiną oleju rzepakowego, sosu sojowego i innych tradycyjnych przypraw. Gdy wszystkie warzywa będą gotowe, do wywaru warto dodać nieco zagęszczonego soku buraczanego i odrobinę soku jabłkowego lub kompotu z jabłek. Całość oczywiście należy doprawić do smaku.

Uszka w zasadzie niczym się nie różnią od tych tradycyjnych. Wegetarianie również przyrządzają farsz z samych grzybów, najlepiej tych leśnych lub z kapusty z grzybami.

Pierogi i kapustą z grochem

Choć ciągle wiele osób czeka na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami, to być może warto tym razem z nich zrezygnować i wprowadzić do świątecznego menu iście wegetariański przysmak, jakim są pierogi z zieloną soczewicą i suszonymi pomidorami. Ciasto na pierogi robi się tradycyjnie, ale to farsz czyni z nich prawdziwy, kulinarny hit.

Pierogową nowość warto zrównoważyć tradycyjną kapustą z grochem, którą przyrządza się według przepisu znanego od lat. Namoczony dzień wcześniej groch należy ugotować do miękkości, bez soli. Osobno przygotowuje się kiszoną kapustę, którą gotuje się przyprawioną laurowymi liśćmi i zielem angielskim. Na koniec oba składniki należy połączyć i przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Wegetariańskie „prawie ryby”

Najciekawiej jednak przedstawiają się dania „prawie rybne”. Wegetarianie ponoć najbardziej tęskniąc za smakiem ryb, wymyślili potrawy do złudzenia przypominające rybne przysmaki. Jednym z nich jest potrawa imitująca uwielbianą rybę po grecku. Podstawą dania nie jest oczywiście ryba, tylko gotowe kotlety sojowe, które gotuje się w wodzie z dodatkiem przypraw i cebuli. To one będą pełnić w daniu funkcję ryby. Warzywa i sos przygotowuje się identycznie jak do tradycyjnej ryby po grecku.

Inną rewelacją wegetariańską jest tak zwana „seleryba”, a rybę zastępuje się selerem i arkuszami nori. Przygotowanie dania nie jest trudne. Selera kroi się w centymetrowe plastry. Warzywny bulion gotuje się razem z wodorostami nori i tradycyjnymi przyprawami takimi jak: ziele angielskie, liście laurowe i kolendra. Gdy bulion się zagotuje, wrzuca się do niego plastry selera, a całość musi bulgotać aż do miękkości selera. Następnie należy wyjąć i ostudzić zarówno seler, jak i arkusze nori. Kolejnym krokiem jest oprószenie selera mąką, zawinięcie w kawałki nori i obsmażenie ich na patelni. Z pewnością seleryba stanie się kulinarnym przebojem wegetariańskiej wigilii.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Odrzucam wszystkie Akceptuję wszystkie
Ustawienia ciastek
Dostosuj ustawienia
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane do prawidłowego działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Facebook. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Używamy plików cookie Google Analytics. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za państwa uprzednią zgodą.
Reklamowe pliki cookies służą m.in. do analizowania efektywności działań reklamowych i śledzenia konwersji.
Pliki odpowiedzialne za funkcjonowanie witryny, np.: zapamiętujące opcje wybrane przez użytkownika.
Zapisz ustawienia Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek