Ciasto daktylowe

  • 12
  • 1 godzina 30 minut
Składniki:
  • 175 g daktyli Tablier Blanc
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 60 g masła
  • 170 g cukru brązowego
  • 1 jajko Polska Kurka
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Tablier Blanc
  • 60 g migdałów Tablier Blanc

Składniki na krem:

  • 150 g mascarpone Les Croises
  • 100 g śmietanki 36%
  • cukier puder

Dodatkowo do dekoracji:

  • 30 g migdałów Tablier Blanc
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dno tortownicy o średnicy ok. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem i oprószyć mąką.
  2. Daktyle pokroić na drobne kawałki. Ułożyć w misce, posypać sodą i zalać 200 ml wrzącej wody. Odstawić na 5 minut.
  3. Miękkie masło ubić razem z cukrem. Dodać jajko i wymieszać. Następnie dodać daktyle razem z wodą, krótko wymieszać.
  4. Dodać przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia, oraz posiekane migdały. Wymieszać do połączenia się składników.
  5. Piec 75 minut.  Po upieczeniu ciasto odstawić na 10 minut. Następnie zdjąć obręcz i wystudzić na kratce.
  6. Przygotować krem. Zmiksować mascarpone przez 30 sekund. Następnie dodać śmietankę i ubić. Dosłodzić cukrem pudrem.
  7. Ostudzone ciasto udekorować kremem i posiekanymi migdałami.
Polecamy
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Odrzucam wszystkie Akceptuję wszystkie
Ustawienia ciastek
Dostosuj ustawienia
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane do prawidłowego działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Facebook. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Używamy plików cookie Google Analytics. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za państwa uprzednią zgodą.
Reklamowe pliki cookies służą m.in. do analizowania efektywności działań reklamowych i śledzenia konwersji.
Pliki odpowiedzialne za funkcjonowanie witryny, np.: zapamiętujące opcje wybrane przez użytkownika.
Zapisz ustawienia Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek