- 12
- 1 godzina 30 minut
Składniki:
- 175 g daktyli Tablier Blanc
- ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
- 60 g masła
- 170 g cukru brązowego
- 1 jajko Polska Kurka
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Tablier Blanc
- 60 g migdałów Tablier Blanc
Składniki na krem:
- 150 g mascarpone Les Croises
- 100 g śmietanki 36%
- cukier puder
Dodatkowo do dekoracji:
- 30 g migdałów Tablier Blanc
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dno tortownicy o średnicy ok. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem i oprószyć mąką.
- Daktyle pokroić na drobne kawałki. Ułożyć w misce, posypać sodą i zalać 200 ml wrzącej wody. Odstawić na 5 minut.
- Miękkie masło ubić razem z cukrem. Dodać jajko i wymieszać. Następnie dodać daktyle razem z wodą, krótko wymieszać.
- Dodać przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia, oraz posiekane migdały. Wymieszać do połączenia się składników.
- Piec 75 minut. Po upieczeniu ciasto odstawić na 10 minut. Następnie zdjąć obręcz i wystudzić na kratce.
- Przygotować krem. Zmiksować mascarpone przez 30 sekund. Następnie dodać śmietankę i ubić. Dosłodzić cukrem pudrem.
- Ostudzone ciasto udekorować kremem i posiekanymi migdałami.