Ciasto cytrynowe

Składniki:
  • 1 1/2 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia TABLIER BLANC
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka jogurtu greckiego DELISSE
  • 3 jajka POLSKA KURKA
  • skórka z 1 cytryny
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego RUSTICA
  Dodatkowo:
  • Cukier puder
  • masło LES CROISES
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Prostokątną formę wysmarować masłem.
  2. W jednej misce wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  3. W drugiej misce wymieszać jajka, jogurt, cukier, skórkę cytrynową i olej. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać do połączenia.
  4. Ciasto przełożyć do formy i piec 50-60 minut, lub do suchego patyczka.
  5. Kiedy ciasto będzie upieczone pozostawić je w formie przez 10 minut, następnie wyjąć na kratkę i zostawić do całkowitego wystudzenia.
  6. Posypać cukrem pudrem. Podawać ze świeżymi owocami.
Polecamy