Orzechowa szarlotka z żurawiną

Składniki: Składniki na kruche ciasto:
  • 1 i 1/4 szklanki orzechów laskowych TABLIER BLANC
  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu RUSTICA
  • 1 i 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 3 duże żółtka
  • 230 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Składniki na nadzienie jabłkowe:
  • 2 kg jabłek, obranych i pokrojonych w grubsze plasterki
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu TABLIER BLANC
  • 40 g masła
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego TEVA
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • pół szklanki suszonej żurawiny TABLIER BLANC
Dodatkowo:
  • 2 łyżki bułki tartej
  • szczypta soli
  • 3 białka
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • cukier puder
Sposób przygotowania:
  1. Orzechy bez skórki zmiksować w malakserze na drobny piasek. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, cukier puder i dokładnie zmiksować do połączenia. Dodać masło, żółtka, ekstrakt z wanilii. Dokładnie zmiksować do otrzymania gładkiego, kruchego ciasta.
  2. Ciasto owinąć w folią spożywczą. Schować do zamrażarki na około 3 godziny.
  3. W tym czasie przygotować nadzienie jabłkowe.
  4. Jabłka wymieszać z sokiem z cytryny.
  5. Na dużej patelni umieścić masło, cynamon i brązowy cukier. Podgrzać, do roztopienia masła, wymieszać. Dorzucić jabłka, żurawinę, wymieszać. Gotować, kilka minut do odparowania większości soku. 3 łyżki soku z patelni przelać do szklanki, wymieszać ze skrobią ziemniaczaną, dodać na sam koniec do jabłek, wymieszać. Całkowicie wystudzić.
  6. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia.
  7. Połowę kruchego ciasta zetrzeć na spód blachy, palcami ugnieść na dnie formy. Wyrównać. Posypać 2 łyżkami bułki tartej. Wyłożyć jabłka, wyrównać.
  8. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Ubitą pianę wyłożyć na jabłka, wyrównać. Na górę zetrzeć na tarce kruche ciasto.
  9. Piec w temperaturze 175ºC przez około 50 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
  10. Ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Polecamy
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Odrzucam wszystkie Akceptuję wszystkie
Ustawienia ciastek
Dostosuj ustawienia
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane do prawidłowego działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Facebook. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Używamy plików cookie Google Analytics. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za państwa uprzednią zgodą.
Reklamowe pliki cookies służą m.in. do analizowania efektywności działań reklamowych i śledzenia konwersji.
Pliki odpowiedzialne za funkcjonowanie witryny, np.: zapamiętujące opcje wybrane przez użytkownika.
Zapisz ustawienia Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek